Hyppää suoraan sisältöön
Enar - Tärysauvojen kolme tyyppiä

Enar - Tärysauvojen kolme tyyppiä

 

Bauma messuilla yli 3500 näytteille asettajan mukana on myös Euroopan kiistaton tärysauvojen ykkösvalmistaja Enarco. Maailmassa on monta erilaista tapaa tiivistää betonia. Enarco toimii viidellä eri mantereella ja on saanut tutustua monenlaisiin vibrauskulttuureihin.

Tässä pieni opetustuokio erilaisista tärysauvatyypeistä, joita maailmasta löytyy:

Tärinä tärysauvoissa muodostetaan epäkeskon avulla. On olemassa periaatteessa kolme eri tapaa liikuttaa tätä tärykärjen epäkeskoa.

Paineilmatärysauvat

Paineilmatärysauvoissa kärjen epäkeskoa liikutetaan paineilman avulla. Paineilmakäyttöiset sauvat olivat ennen tavallisia, mutta sähkön yleistyminen työmailla vähentänyt paineilmasauvojen käyttöä. Nykyisin niitä käytetään lähinnä erityisissä sovelluksissa.

Mekaaniset tärysauvat

Mekaaniset tärysauvat ovat maailmanlaajuisesti kaikkein yleisimmin käytettyjä. Mekaaniset tärysauvat toimivat, joko sähköllä tai pienellä polttomoottorilla, josta voima välitetään joustavan pyörivän kaapelin avulla tärykärjen epäkeskoon. Tyypillisesti pöyrimisnopeudet ovat noin 11 000 kierrosta minuutissa.

Joissain malleissa, joissa moottori pyörii hitaammin (3000 rpm) on tärykärkeen lisättävä heiluri, jotta riittävä värähtelytaajuus saavutetaan. Tämä mekanismi on kaikkein halvin valmistaa ja se on sen vuoksi laajasti käytössä maailmalla varsinkin kehittyvissä talouksissa ja valtaosa maailman mekaanisista heiluri tärysauvoista valmistetaan Kiinassa.

Mekaanisten sauvojen haitat, kuten heikko laatu, voiman häviö ja käytön hankaluus ovat rajanneet mekaanisten tärysauvojen käyttöä yhä enemmän maihin, joiden ostovoima on heikko ja työmaiden vaatimustaso on alhainen.

Suurtaajuustärysauvat

Suurtaajuustärysaivoissa itse tärykärjessä on sisään rakennettu moottori, joka tuottaa tarvittavan tärinän. Jotta saavutettaisiin vaadittava 11000 kierrosta minuutissa, moottori tarvitsee käyttövoimakseen normaalia suurempitaajuista virtaa. Tämän vuoksi näitä sauvoja kutsutaan suurtaajuustärysauvoiksi.

Sauvat voidaan kytkeä erilliseen taajuusmuuttajaan, joka muuttaa verkkovirran jopa 200Hz taajuiseksi. Edistyneimmissä malleissa tämä taajuusmuuttaja on rakennettu osaksi tärysauvaa.

Suurtaajuustärysauvat ovat kalliimpia hankittaessa, mutta käytön helppous, luotettavuus ja suurempi teho, tekee niistä elinkaarensa aikana huomattavasti kustannustehokkaampia kuin mekaaniset tärysauvat.

Euroopassa myydyistä sauvoista 70% on suurtaajuussauvoja ja näiden sauvojen käyttö lisääntyy muuallakin maailmassa. Tulevaisuudessa suurtaajuussauvat tulevat olemaan koko maailmassa kaikkein kysytyimpiä.

 Enarco Bauma 2019 bau-met Oy

Enarcolla on valikoimassaan yli 15 erilaista tärysauvaa.

Enarco valmistaa jokaista edellä kuvattua tärysauvatyyppiä, mutta maailman kiistaton ykkösvalmistaja he ovat nimenomaan suurtaajuustärysauvojen saralla. Enarcon jatkuva tutkimus ja kehitystyö takaavat, että tärysauvat ja palkit ovat jatkossakin teknologisen kehityksen huipulla.

Bauma 2019 messuilla on esillä betonivibroja laajalla valikoimalla. Messuilla julkistetaan myös kaksi uutta vibra mallia ja mahtava uusi tärypalkki.

Tule tutustumaan Enarcon standiin FM.808/8 Münchenissä 8-14.4 2019.

Edellinen artikkeli Johdotonta tärytystä - kun akkuvibra ei riitä
Seuraava artikkeli Schnell ja teollisuuden neljäs vallankumous