Hyppää suoraan sisältöön
Sauvatärytyskuva BAU-MET Oy

Vinkkejä ja välineitä betonin tiivistämiseen

Betonin huolellinen valu ja tiivistys on olennainen osa betonirakentamisprosessia. Betonin tiivistämisen tarkoituksena on:

  • saada betoni täyttämään muotti ja ympäröimään raudoitus täydellisesti
  • poistaa massasta ylimääräistä ilmaa
  • saada kiviainesrakeet siirtymään toisiaan vasten sekä kiviainesrakeiden välit täyttymään ensin sementtiliimalla ja hydrataation edetessä kovettuneessa betonissa muodostuneella sementtikivellä.

Betonimassan tiivistysilman poistamisella saadaan luja ja tiivis vaatimukset täyttävä rakenne. Tiivistämisellä on tärkeä vaikutus kovettuneen betonin ominaisuuksiin kuten:

  • lujuuteen  ja tiiviyteen
  • säänkestävyyteen
  • betonipintojen ulkonäköön.

Lisäksi on hallittava oikea tiivistystekniikka. Tässä muutamia vinkkejä tärysauvan valintaan ja käytännön työhön.

Vinkkejä tärytykseen kuva 1 Betonitieto.fi Bau-Met Oy

Käytä tiivistämiseen oikean kokoista ja -taajuista tärysauvaa. Pidä aina varalla ylimääräinen sauvatärytin.

Tärinä tärysauvoissa muodostetaan pyörivän epäkeskeisen massan avulla. On olemassa periaatteessa kolme eri tapaa tuottaa värähtelyä tärysauvan tärykärjessä:

1. Paineilma sauva: Paineilmakäyttöiset sauvat olivat ennen tavallisia, mutta sähkön yleistyminen työmailla vähentänyt paineilmasauvojen käyttöä. Nykyisin niitä käytetään lähinnä erityisissä sovelluksissa.

2. Mekaaninen sauva: Mekaaniset tärysauvat ovat maailmanlaajuisesti kaikkein yleisimmin käytettyjä. Mekaaniset tärysauvat toimivat, joko sähköllä tai pienellä polttomoottorilla, josta voima välitetään joustavan pyörivän kaapelin avulla tärykärjen epäkeskoon. Tyypillisesti pöyrimisnopeudet ovat noin 11 000 kierrosta minuutissa.

Joissain malleissa, joissa moottori pyörii hitaammin (3000 rpm) on tärykärkeen lisättävä heiluri, jotta riittävä värähtelytaajuus saavutetaan. Tämä mekanismi on kaikkein halvin valmistaa ja se on sen vuoksi laajasti käytössä maailmalla varsinkin kehittyvissä talouksissa ja valtaosa maailman mekaanisista heiluri tärysauvoista valmistetaan Kiinassa.

3. Suurtaajuussatärysauva: Suurtaajuustärysaivoissa itse tärykärjessä on sisään rakennettu moottori, joka tuottaa tarvittavan tärinän. Jotta saavutettaisiin vaadittava 11000 kierrosta minuutissa, moottori tarvitsee käyttövoimakseen normaalia suurempitaajuista virtaa. Tämän vuoksi näitä sauvoja kutsutaan suurtaajuustärysauvoiksi.

Sauvat voidaan kytkeä erilliseen taajuusmuuttajaan, joka muuttaa verkkovirran jopa 200Hz taajuiseksi. Edistyneimmissä malleissa tämä taajuusmuuttaja on rakennettu osaksi tärysauvaa.

Suurtaajuustärysauvat ovat kalliimpia hankittaessa, mutta käytön helppous, luotettavuus ja suurempi teho, tekee niistä elinkaarensa aikana huomattavasti kustannustehokkaampia kuin mekaaniset tärysauvat.

Bau-Metilta löydät sopivan sauvan jokaiseen kohteeseen. Tutustu Bau-Metin tarjouksessa oleviin sauvoihin:

Enarcon vibrat käyttöaluieittain

Vibrausvinkit betonitieto.fi Bau-Met OyBetonointia ei saa tehdä liian paksuina kerroksina. Valu tehdään normaalisti maksimissaan 0,3...0,5 metrin ker­roksi­na riippuen massan notkeudesta, rakenteesta, raudoituksesta ja be­tonille asete­tuista vaatimuksista. Muottia täytettäessä huolehditaan siitä, että betonikerrokset säilyttävät suunnitellun paksuutensa. Tasaisella valukerroksella varmistetaan, että massa voidaan tiivistää kauttaaltaan samalla tiivistysteholla. Valunopeudet on aina sovitettava tiivistyskaluston tehon ja massan ominaisuuksien mukaan.

Kun tiivistät uutta kerrosta, upota sauva omalla painollaan mahdollisimman nopeasti vähintään 100-200mm edelliseen valukerrokseen.

Vibrausvinkkejä betonitieto.fi Bau-Met OyTärysauvan pistojen vaikutusalueiden tulee yhdistyä. Vaikutusalue riippuu sauvan tehosta. Tärysauvan pistojen tulee jakaantua tasaisesti ja järjestelmällisesti koko betonoitavalle pinnalle. Pistojen keskinäisen etäisyyden tulisi olla esimerkiksi ø 60 mm tärysauvaa käytettäessä noin 500 mm. Ohuempaa sauvaa käytettäessä tai tiheästi raudoitettuja rakenteita tiivistettäessä tulee sauvanpistojen välimatkaa vastaavasti lyhentää. 

Älä käytä tärysauvaa betonimassan siirtämiseen. Jos joudut siirtämään betonia muotissa, käytä lapiota tai haravaa, älä tärysauvaa. Jos massaa siirretään sauvatäryttimellä, hienoaines leviää sivuille ja karkea runkoaine jää pääosin paikoilleen eli massa erottuu.

Vibrausvinkkejä Betonitieto.fi BAU-MET OyValun ja tiivistyksen aikana on varottava vaurioittamasta raudoitusta, varauksia, lämmityslankoja ym. kiinteitä asennuksia.

Varmista oikea tiivistysaika betonityösuunnitelmasta ja tarvittaessa ennakkokokein. Tärytys ei saisi olla kestoltaan liian lyhyt eikä varsinkaan liian pitkä. Kun tärysauva upotetaan betonimassaan, betonimassa muuttuu nopeasti nestemäiseksi ja juoksevaksi tärysauvan läheisyydessä. Kun tärytystä jatketaan betonimassasta alkaa poistua ilmaa. Ensimmäisenä poistuvat suuret huokoset ja myöhemmin pienet huokoset. Aivan pieniä huokosia ei voida tärytyksellä poistaa, vaan betoniin jää ilmaa 1...2 tilavuusprosenttia.

Vibrausvinkkejä Betonitieto.fi BAU-MET OYBetonimassa on yleensä riittävästi tiivistynyt, kun ilmakuplien nousu pintaan on lakannut ja massan pinta tärysauvan läheisyydessä on tasoittunut ja alkanut kostua. Jäykillä massoilla sauva vedetään betonimassasta niin hitaasti, että massa sauvan jälkeen varmasti sulkeutuu ja tiivistyy myös sauvan kohdalta.  On myös huolehdittava siitä, että tärytys tapahtuu riittävän kaukana ottorintauksesta.

Lisää tietoa betonivibrauksesta löydät Betonitieto.fi sivuilta.

Tutustu koko Enarcon vibravalikoimaan tästä.

Edellinen artikkeli Luulitko, että raudoitusautomaatiokoneen hankinta maksaa miljoonia?
Seuraava artikkeli Nyt on oikea aika hankkia Altrex alumiinitelineet, hinnat nousevat varmuudella…